+90 552 656 18 67
emotioncoachingturkiye@gmail.com

DUYGU KOÇLUĞU YAKLAŞIMI NEDİR?

Duygu Koçluğu; bir var olma biçimi, bir dönüşme biçimi..

(Oatley ve Johnson-Laird, 2014)

Duygu Koçluğu (Emotion Coaching) en genel anlamda çocukların yaşadıkları farklı duyguların neden ortaya çıktığını ve bunlarla nasıl başa çıkacaklarını anlamalarına yardımcı olan bir iletişim yöntemidir. Aynı zamanda çocukların davranışlarının üstünde güçlü bir etkiye sahip olan duyguları, daha iyi anlamaya ve ifade edebilmeye odaklanan hem bir teknik/method (veya araç) hem de bir felsefe olarak kabul edilmektedir (Gilbert, 2013). Çocukların davranışlarını, zihinsel, duygusal sağlık ve iyi oluşlarını desteklemede davranışların altında yatan duyguları dikkate almanın,  “anda” kalmanın ve kabul etmenin önemini vurgulamaktadır (Gottman ve Declaire, 1997).

Duygu koçluğu aslında doğal bir iletişim tarzıdır. Duygusal ve davranışsal öz-düzenlemeyi geliştirmek amacıyla, stres düzenleme becerilerinin gelişimini de destekleyen uzun süreli nitelikli ilişkiler kurulmasını sağlar (Rose ve diğerleri, 2016). Bu kanıt temelli yaklaşım, anne-babalara ve erken çocukluk dönemi eğitimcilerine, uzmanlarına çocukların davranışını destekleme konusunda değerli bir yöntem olarak önerilmektedir.

Duygu Koçluğu yaklaşımının temelinde çocukla duygusal bağ kurmak ve empatik bakış açısı bulunur. Aynı zamanda bu yaklaşım çocukların duygularını yoğun olarak yaşadıkları anları onlara doğru davranışları öğretmek için birer fırsat anı olarak görür.  Ayrıca Duygu Koçluğu yaklaşımı yetişkine hem kendi duygularından hem de çocukların duygularından haberdar olma fırsatı sunar. Çocukların düşüncelerine ve hislerine duyarlı olan yetişkinler aynı zamanda çocukların kendi davranışlarını da anlamalarına destek olabilirler.

DUYGU KOÇLUĞU YAKLAŞIMININ DAYANDIĞI BİLİMSEL TEMELLER

Duygu Koçluğu, kırk yılı aşkın bir süredir aile dinamikleri hakkında yüzlerce yayın yapan, çiftler ve duygusal zeka hakkında yaptığı araştırmalarla binlerce çifte ve ebeveyne yol gösteren Dr. John Gottman ve meslektaşlarının duygusal zeka ve ebeveynlik stilleri hakkında yaptığı uzun süreli boylamsal araştırmalar sonucunda geliştirdikleri deneysel temellere dayanmaktır (Gottman ve diğerleri, 1996; Guralnick ve diğerleri, 1996). Gottman ve arkadaşları, davranışı değiştirmekten ziyade duygusal düzenleme sürecini – başka bir deyişle, sadece davranışa değil davranışı yöneten hislere ve isteklere odaklanmayı- vurgulamışlardır (http://emotioncoaching.gottman.com). Aynı zamanda bu yaklaşım duygusal zekâsı yüksek çocuklar yetiştirmenin, yetişkin-çocuk arasında pozitif ve uzun süreli ilişkiler kurmanın yollarını açıklamaktadır (Gus ve diğerleri, 2017).

EMOTİON COACHİNG
İNGİLTERE ENSTİTÜSÜ

Duygu koçluğu çalışmalarının eğitim ortamlarında öğretmen ve çocuk ilişkilerinde ev ortamlarında ise ebeveyn-çocuk ilişkilerine uyarlanması sürecinde ise, İngiltere’de Bath Spa Üniversitesi Eğitim Psikolojisi bölümünden araştırmacılar Dr. Janet Rose, Dr. Loise Gilbert ve Dr. Licette Gus ile bu araştırmacıların kurdukları Londra’daki Emotion Coaching İngiltere Enstitüsü önemli bir rol üstlenmiştir. Bu araştırmacıların liderliğinde çocuklar ve gençlerin duygusal ve davranışsal gelişimine yönelik bu yaş grupları ve onların öğretmenleri ve ebeveynleri ile yürütülen birçok çalışma sonucunda (Gilbert ve diğerleri, 2014; Gus ve diğerleri, 2015; Gus ve Kilby, 2016; Gus, ve diğerleri, 2017; Rose ve diğerleri, 2015; Rose ve diğerleri, 2016; Parker ve diğerleri, 2016) yaklaşım en son halini almıştır. Emotion Coaching İngiltere Enstitüsü (ECUK) aynı zamanda eğitimler düzenlemekte, okullara akreditasyon vermekte ve uluslararası uygulayıcı eğitmenleri yetiştirerek yaklaşımın hem ulusal hem evrensel çapta yaygınlaşmasına destek olmaktadır (www.emotioncoachinguk.com). 

Sayfalarını detaylı incelemek için:

 www.emotioncoachinguk.com

Yazar: Emotion Coaching - Prof. Dr. Nalan Kuru