Duygu Koçluğu; bir var olma biçimi, bir dönüşme biçimi..
(Oatley ve Johnson-Laird, 2014)
Duygu Koçluğu (Emotion Coaching) en genel anlamda çocukların yaşadıkları farklı duyguların neden ortaya çıktığını ve bunlarla nasıl başa çıkacaklarını anlamalarına yardımcı olan bir iletişim yöntemidir. Aynı zamanda çocukların davranışlarının üstünde güçlü bir etkiye sahip olan duyguları, daha iyi anlamaya ve ifade edebilmeye odaklanan hem bir teknik/method (veya araç) hem de bir felsefe olarak kabul edilmektedir (Gilbert, 2013). Çocukların davranışlarını, zihinsel, duygusal sağlık ve iyi oluşlarını desteklemede davranışların altında yatan duyguları dikkate almanın, “anda” kalmanın ve kabul etmenin önemini vurgulamaktadır (Gottman ve Declaire, 1997).
Duygu koçluğu aslında doğal bir iletişim tarzıdır. Duygusal ve davranışsal öz-düzenlemeyi geliştirmek amacıyla, stres düzenleme becerilerinin gelişimini de destekleyen uzun süreli nitelikli ilişkiler kurulmasını sağlar (Rose ve diğerleri, 2016). Bu kanıt temelli yaklaşım, anne-babalara ve erken çocukluk dönemi eğitimcilerine, uzmanlarına çocukların davranışını destekleme konusunda değerli bir yöntem olarak önerilmektedir.
Duygu Koçluğu yaklaşımının temelinde çocukla duygusal bağ kurmak ve empatik bakış açısı bulunur. Aynı zamanda bu yaklaşım çocukların duygularını yoğun olarak yaşadıkları anları onlara doğru davranışları öğretmek için birer fırsat anı olarak görür. Ayrıca Duygu Koçluğu yaklaşımı yetişkine hem kendi duygularından hem de çocukların duygularından haberdar olma fırsatı sunar. Çocukların düşüncelerine ve hislerine duyarlı olan yetişkinler aynı zamanda çocukların kendi davranışlarını da anlamalarına destek olabilirler.