+90 552 656 18 67
emotioncoachingturkiye@gmail.com
Genel

1 HAZİRAN DUYGU DOSTU EĞİTİM FARKINDALIK GÜNÜ SEMPOZYUMU

Duygu Dostu Eğitim Derneği ve Emotion Coaching Türkiye Enstitüsü tarafından başlatılan, ülkemizde sosyal duygusal öğrenme ve gelişimde duyguların rolü konusunda kamuoyunda farkındalık yaratmak amacıyla her yıl 1 Haziran’da 1 Haziran Duygu Dostu Eğitim Farkındalık Günü kutlanmaktadır. Etkinlik kapsamında her yıl 1 Haziran’da ülkemizin birçok farklı ilinde, okullarda ve evlerde duygu dostu eğitim etkinlikleri gerçekleştirilmektedir.

1 Haziran Duygu Dostu Eğitim Farkındalık Günü, duygusal sağlık ve duygusal farkındalık konularına odaklanan bir gün olarak kutlanmaktadır. Bu gün, insanların duygusal dünyalarını anlamalarına ve duygusal zekalarını geliştirmelerine yönelik farkındalık oluşturmayı amaçlamaktadır. (Duygusal farkındalık, duygularımızı tanıma, ifade etme ve yönetme yeteneğimizi içerir. Duygularımızı anlamak ve onlarla sağlıklı bir şekilde başa çıkmak, genel refahımızı artırabilir ve ilişkilerimizi güçlendirebilir.) Bu amaç doğrultusunda bu gün, genellikle çeşitli etkinlikler, seminerler, konferanslar veya sosyal medya kampanyaları aracılığıyla kutlanmaktadır.

1 Haziran Duygu Dostu Eğitim Farkındalık Günü, ilk olarak 1 Haziran 2022 tarihinde gerçekleştirilmiş olup 30’dan fazla ilden 70 okul, 150 öğretmen ve ebeveyn ile 3000’e yakın çocuk katılım göstermiştir.

Ardından 2023 yılında, Emotion Coaching İngiltere kurucu ortağı Dr. Louise Gilbert’in katılımıyla ikincisi düzenlenmiş ve uluslararası düzeyde kutlanmaya başlanmıştır. Prof. Dr. Nalan Kuru ve Dr. Louise Gilbert’ın konuşmalarının ardından kutlamalara katılan okullar ile canlı bağlantılar gerçekleştirilmiştir. 2023 yılında, içinde deprem bölgesi illeri de olan 40 farklı ilden 200 öğretmen ve yaklaşık 5000 çocuk 1 Haziran Duygu Dostu Farkındalık Günü’ne katılım göstermiştir.

2024 yılında,  1 Haziran Duygu Dostu Eğitim Farkındalık Günü’nde hem ülkemizin birçok farklı ilinde, okullarda ve evlerde duygu dostu eğitim etkinlikleri uygulanmış hem de ilk defa bu yıl, ülkemizde sosyal duygusal öğrenme ve öğrenmede duyguların rolüne ilişkin farkındalığı artırmak amacıyla Duygu Dostu Eğitim Farkındalık Günü Sempozyumu gerçekleştirilmiştir.  Bu yıl, 13 farklı ilden 30 okul, 150 öğretmen, yaklaşık 3000 çocuk ve ebeveyn ile 1 Haziran Duygu Dostu Farkındalık Günü evlerde ve okullarda kutlanmıştır.

2024 yılında etkinlik uygulamalarına ek olarak, ilk defa Duygu Dostu Eğitim Farkındalık Günü Sempozyumu gerçekleştirilmiştir. Duygu Dostu Eğitim Derneği ve Emotion Coaching Türkiye Enstitüsü işbirliği ile düzenlenen sempozyuma 2 farklı ülke ve ülkemizde 39 farklı şehirden sosyal duygusal öğrenme ile ilgilenen akademisyenler, öğretmenler, okul müdürleri, psikologlar ve öğrencilerden oluşan 150 kişi katılmıştır.

Sempozyum açılışı, Prof. Dr. Nalan Kuru tarafından yapılmış ve katılımcılarla günün anlam ve önemine yönelik paylaşımlarda bulunulmuştur. Ardından 2024 yılında öğretmenlerden ve ailelerden gelen 1 Haziran Duygu Dostu Eğitim Farkındalık Günü etkinlik uygulamalarına yönelik fotoğraf ve videolar, katılımcılarla paylaşılmıştır.

Sempozyumda erken çocukluk eğitimi alanında önemli isimler konuşmacı olarak yer almış, aynı zamanda ülkemizde ilk defa sempozyum içerisinde Erken Çocuklukta Sosyal Duygusal Öğrenmede İyi Örnekler paneline yer verilmiştir.

İlk olarak, Prof. Dr. Belma Tuğrul, “İşine Duyguları Karıştır-ma” başlıklı konuşmasıyla hem çocuklar hem de yetişkinler için öğrenmede ve yaşamda duyguların önemli rolünü vurgulamıştır.

Prof. Dr. İsmihan Artan “İhmali İhmal Etme: Sınıfta Duygusal İhmali Fark Etme, Tanıma, Önleme” başlıklı konuşmasında duygusal ihmalin ne olduğundan, erken çocuklukta duygusal ihtimalden bahsetmiştir ve duygu dostu eğitimle yetiştirilen çocukların ülkemiz ve dünya için kelebek etkisi yaratacağını vurgulamıştır.

Prof. Dr. Nalan Kuru,    “Bir Adım Önde Başlamak: Erken Çocuklukta Sosyal Duygusal Öğrenmenin Pedagojik Gücü” başlıklı konuşmasında duygu okuryazarı olmanın öneminden, duyguları fark edebilmek ve onları yönetebilmekten bahsetmiştir. Çocukların sözlerimizi değil izlerimizi takip ettiğini, dolayısıyla model olmanın önemini vurgulamıştır.

Dr. Louise Gilbert, “Erken Çocuklukta Duygu Koçluğu ve Sosyal Duygusal Öğrenme” başlıklı konuşmasında ilişkilerin çocukların sosyal duygusal öğrenmelerine etkisinden bahsetmiştir. Okullarda ‘Duygu Koçluğu’ yönteminin kullanımına değinmiştir.

Erken Çocuklukta Sosyal Duygusal Öğrenmede İyi Örnekler paneli, Prof. Dr. Özgül Polat tarafından yönetilmiştir. Panelde Gizem Haktanır Yazıcı sunumuyla “Olumlu Bir Sınıf İklimi Yaratmak İçin Güvenli Bir Yol: 2. Adım Programı”,  Halenur Kuru Şevik sunumuyla “Çocuklarımızın Sosyal Duygusal Öğrenmelerine Katkı Sağlayan Sihirli Arkadaşları “Kimlikli Bebekler”, Dr. Ayça Ülker sunumuyla “Sosyal Duygusal Öğrenmeye Alan Açmak: Türkiye’de Tuning in to Kids Uygulamaları”,  Sevginar Pek ve Aslı Aktaş sunumlarıyla “Okul Öncesi Sınıfında Günlük Rutinlerde SDÖ”, Melek Altun Dinç sunumuyla “Erken Çocukluk Eğitiminde Lionsquest Programının Sosyal Duygusal Gelişime Katkısı”, Zekiye Aybüke Efe sunumuyla “Köydeki Dostluk Çemberi: Sosyal Duygusal Öğrenme Yoluyla İçsel Birlik” ve Dr. Demet Koç ve  Uzm. Nihal Kesen sunumuyla “Duygu Dostu Çocuk Okul Öncesi Eğitim Programı (EFKids)” konularına, uygulama örnekleri ile birlikte yer verilmiştir.

Sempozyum sonunda, katılımcılar Duygu Dostu Eğitim Farkındalık Günü Sempozyumu’nun sosyal duygusal öğrenmeye yönelik farkındalıklarını artırdığını belirtmişlerdir.

 

 

 

 

Yazar: Emotion Coaching - Prof.Dr. Nalan Kuru